Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. An Mada ruadh agus an iasgaire.
    Bhí fear ag iasgaig mar sin - iascac saigineireacht agus bhíodh gadar maith aige ceangailte istig gach oidhche, inaiche an dorais. Bhí poll san coillean cun cearca a leigint isteach sa amach.
    Bhí geallach ann ar deire na hoidhche agus ar a theacht abhaile dhó, ar a haon a chlog, bhí gach aon béic ar buille ag an gadar istig. Seadh bain sé an glas d'en doras agus ceap sé gur as a mheabhair a bhí an madra. Seadh, cad do bí istig act mada ruadh Théig an fear isteach bí an mada ruadh ar an dtaobh thíos d'en chólann, agus eagla air teacht amach