Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Sgéal i dtaobh Sagairt.
    Bhí sagart mar seo lé ag teicheadh ón na saigdiuirí. Cois fairrge a bhí sé sin in a fholach. Thiar thall chonnaich na saigdiúirí é. Bhí capall maith ag an sagart, agus léim sé. go bríoghmhar ináirde ar a mhuin. As go (breag) bráth leis, agus na saigdiúirí ina dhiaidh.
    Ba gearr gur shrois sé bruach na fairrge. Bhí na saigdiúirí go dían ar thóir stad an capall. Luíg na saigdiúirí, acht ba gearr go raibh a náthas ar neamnídh. Léim an capall ináirde san spéir, agus nór an gaoithe. Dimthig sé thar an mhuir mór, agus shrois sé talamh deich míle ar an dtaobh eile.
    Connaic na saigdiúirí a miorbhal. Núair thánadar go dtí an faill, dféuchadar síos. Cheapadar go raibh é féin a's an capall ina smidiriní, acht nuair connaiceada[r] é. ag imtheacht nós aingeal ar druim na fairrge. Diompuig cuid aca. go dtí an
    1. am