Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sa t-séipéal ins an dtrucaill ceadna in aon cor. Taréis an pósadh, théigidis ins an (-) Do bheadh na mná ar cúlaibh na bfear ar na capallaibh.
  2. Fadó bhí saighdiúirí agus spiaraí ar tóir na sagair ag á marbhú agus ag baint a gceann dóibh. Bhí cúig púint mar turastal ar gach ceann sagairt. Ní fhéadaidís an t-Aifreann do rádh, mar bhí na séipéil leaghtha. Mullaighe an gcnoch fiadna a deiridís an t-Aifreann. Tá cairrigeacha mór thímcheall na h-áite, go ndeiridís an t-Aifreann. Tugtar Carraig an Aifreann, ar a lán des na carraigeacha atá le feisgint ann fós.
    I cnuic fiadain, agus in áit acarnach ná feadad na saighdiúirí dul ann, tá plúaiseanna, agus is ann a bhí na sagairt i bfolach, bíodh na daoine comh maith leo, agus ag faire ortha ar eagla go mbéarfad na saigdiúirí ortha.
    1. am