Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    báisteach trom:- Timcheall deich mblian as trí fichid ó shoin. Bhí baisteach ann la as oidhche dhein sí scrios ar na garraidí. Réab sí coirce. Shéig na haibhnte, agus tugaid siad san leo na caora ba bréaghtha ar na cnuichibh, strach sé na bóithre leis, agus bhí a lan áiteanna fé uisce.
  2. Nuair a tagaidh spalla triomacht ar oileán na hÉireann, tá an talamh ró árd, ró thanaidhe, dóigheann sé agus loisgeann sé é. Ní fásann féar ná coirce. Ní fheadaidh sé é ná fiu na prátaí, dóightear iad. Ní bhíonn braon uisge ages na hainimidhthe. Bíonn an talamh ana thirim, agus bíonn na hainimidhte ag fághail bháis le aicíd go dtugann siad ribín tirim air. Bíonn an aicíd seo istig ina mbolg. Cuid aca leighistear le purgóid, thuille aca ná bhfeadhfadh iad a leigheas in aoncor.
    1. próisis agus feiniméin