Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Sgéal Eile
    Bhí mach feirmeóra ann uair, agus bhí sé ana dhiamhaoin ar fad. Ní dhéinfeadh sé lán de bhaise ar éinne acht pé nídh ba mhaith leis. Chuímhnig a dhritheár é cur go dtí ceárdhchain le slabhra tráthnóna déanach, feuchaint an marbheóchadh sprid é
    Seadh d'imthig sé leis an slabhra, agus é ag amrán dó féin ag imtheacht. Deisig an ghabha an slabhra, agus sgaoil sé é. agus tamall an oidhche tuitithe. Ba gheárr an bóthar a bhí sé nuair bhuail sé lúb ar an slabhra agus ba geárr in dhiaidh sin gur bhuail an sprid leis. D'fháisgeadar ar a gcéile. Bhí sé ag caitheamh lúba an slabhra uirthi i gcómhnaidhe, agus iad ar casadh ar a gcéile Ba geárr gur chuir sé an lúb ar a ceann. Níor chuir sí cor dí annsan. Bhí an slabhra idir a dá ascail, agus níor fhéad sí corruighe
    Glúaisig sé abhaile as í aige. Nuair tháinig sé abhaile, bhuail sé isteach an doras