Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

Ar an leathanach seo

1. Longbhriseadh : Timcheall caogadh blian ó shoin bádadh súinéar – áthrach trí gcrann – a bí lán de gual ar tráig ina tugtar cam trágh . Bidhche cheóig a chur marbhathal uirthi.Níor bhrath na mairneilig aon nídh gur tháinig sí isteach i cliathán cuais . Bí ait ácarnach roimpí agus nuair a tháinig sí isteach . d`fhán sí ann san. Bí dachad éígin fear imti , agus an fearr a thapaidh , agus bádhadh é. Thóg an chuid eile a aimsear ,agus thánagasar go léir saor . Taínig na pileras á saorádh agus shaoradar na rudaí eile a bhí innte. Súncáil an gual acht thug na pileras cuid eile leo.
    Duine báiste : Lá amháin traíg i Mí na Bealtaine bhí bean ag baint slíogán , mar leasú cun gairride .Catheadh tonn mór amach í shleamhnuig sí as charrag ,as thurt sí sa bhfairrge.Bhí bean eile in éinfheaeht lei agus bhí gach aon béic aici sin. Níor súncáil an bhean eile in aoncor , acht d`fhán sí ar bárr an uisge ag imtheacht leis an ngaoich d`imhthig ceathrar fear fé ná déin , agus bás leo. Thógadar isteach leo i agus bás leo i agus bhí an tanam imhthigthe aisti rompa . Bhí sí caillte.