Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

Ar an leathanach seo

1. Scamaill: Má tagann scamaill ar an ngréin, bíonn droch aimsire ag teacht, acht má bhíonn aimsear breágh cugainn, bíonn an spéir go breágh glan.
    A grian: má théigeann an grian síos tráthnóna déanach dearg, bíonn aimsear breágh cugainn i gcionn tamaill. Ss geimhreadh má théigheann sí sin síos dearg bfhéidir go bhfaighfomm sioch. Nuair a bíonn an aimsear cun briseadh tagann scamaill ar an ngréin agus ní móide go bhfeicfeá inaoncor í, le gálaí agus le báistig.
    An gealach: má éirigheann sí go breágh glan, sin cómhartha maith. Má bhíonn scamaill uirthi agus iad ag rith i gcoinnibh ar buille sin cómhartha droch aimsire, agus gálaí. Má éirigheann sí agus a táir ináirde, sin droch ré agus droch aimsire a gheobhair as. Nuair a bhíonn a leath caithte (béal ceathrú a tugtar ar sin) bfhéidir go bhfaighfeá an cuid eile aici go breágh annsan. Nuair a bhíonn aimsear breágh againn cidhfir go breágh glan í ins an spéir breágh glan.