Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. Sgheal
    Bhí dreóilín ann sá t-sean aimsir ag [!] bhí sé ag dul do a mhuirighin mhór a thógáil. D'iarr sé iasacht chúig bpúnt ar chorr-sgréacóig agus thug an chorr-sgréacóig do an tairgead. Nuair a tháinigh an Foghmhar chuaidh an corr-sghréacóg go dtí an dréoilín go dtí an dreóilín [!] ag lorg an airgid thar nais. Fá'n am sin bhí chuile ceann de na dreóilíní óga comh mór leis an sean-dreóilín agus níor aithnig an corr-sgréacóg aon ceann aca tar a chéile. "Ní bhfuair mishe pinghin ar bith ar iasacht uait" arsa ceann eile. Dubhradar uilig an rud cheudhna nó go mbéighin don chorr-sgréacóg imtheacht gan an t-airgead dfágáil. Casadh an sionnach uirthi agus d'innis sí dó an beart a dimir na dreóilíní uirthé. Do gheall an sionnach go dtabharfadh sé chúiche an sean-dreóilín. Nuair a tháinig an sionnach san áit a raibh an dreóilín agus a dháreág mach, chonnaic sé iad ag piocadh péistí as iomairí. Bhí cloigeann péistí ag teacht anuas as an gcréafóig agus rug ceann de na h-éanacha ar cloigeann ac do theip
    Pádraig Ó Cobhthaigh
    Tadhg Ó Donnchadha