Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. Sgéul
    Ciste Óir ibhfolach
    In aimsir na Cásga sa bhlian 1916. do thárlaidh an scéal seo. Bhí na daoine go léir go h-ana bhocht agus ní raibh puinn le n'ithe aca uaireannta. Bhí fear amháin ina chómhnuidhe i gCurrán Bán timcheall leath mhíle siar ó Chathair-Saidhbhín. Bhí chlann mór aige agus ní raibh aon rud aige ach feirm. Ní raibh sa bhfeirm ach tímcheall le deich n-acra. Ins an Earrach bhí sé ag chur na bprátaí. Lá amháin níor éirigh leis an fód d'iompódh, cad a bheadh ann ach bosca beag óir Do chuir sé uaidh an ramhann agus rith sé abhaile leis an ór chómh tapaidh agus do b'féidir leis. Nuair a chonnaic a bhean an bosca d'fiafruigh sí de cad a bhí istigh ann.
    Seán Ó Muircheartaigh
    Pádruig Ó Ceallaigh