Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. Sgéul:-
    Scéal Grinn
    Bhí bean ann fadó agus bhí aon mhac amháin aici. Seán a bainm do agus bhíod sé amuigh san oidhche agus ní chuirfeadh aoinne eagla air. Bhí sé amuich oidhche amháin. Bhuail ceatrar fear leis agus bhí cómhradh ar a nguailne aca. Dúbhairt sé leis féinig "tógfadh an cómhrad. Tabharfad congnamh dos na fearaib". Chuaidh sé fé'n gcómrain agus d'ímthig an ceathrar fear agus d'fhágeadar an cómhrad ag Seán. Thug Seán an chómhradh abhaile ar a dhromh. Nuair oscail a mháthair an doras tháinig sgannadh uirthe agus thuit sí i bhfanntais. Annsan do chuir Seán an sciléad ar an dteine cun deoch té a thabhairt dá mháthair acht bhí an teine go h-olc. Do rug sé ar an dtuag agus do bhris sé an cómhrad. Cad a bheadh istig san chómhrad acht cailín breág óg agus do bhuail sé a dhá bhas le céile agus dúbhairt sé le na mháthair: "tá cailín
    Tadhg Ó Connchúbhair
    Bean an Breatnaig