Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. Sgéul :-
    Donnchadh agus Naomh Branndán :-
    Bhí fear ann fadó, agus fadó a bhí, fear bocht d'arbh ainm Donnchadh Diag. Bhíodh cómhnuidhe air i mbothán bheag inaice coille i gceart-lár Chonndaé Chiarraighe. An t-am san ní raibh Éire comh lom is tá sí anois mar go raibh sí clúduighthe le coillte móra bréaghtha. Bhíodh na coillte comh tiugh flúirseach fairsing sin an t-am úd go ndeirtí go bhfeadfhadh cat crainn thaisdeal ó Dhaingean Uí Chúise go dtí Cathair Chorcaighe gan fiú is cos do chur ar an dtalamh. Anois, bhí Donnchadh ana-bhocht agus bhí annscian mná aige. Mar sin, idir a mhnaoi agus a bhochthanas ní bhiodh aon tsuaimhneas riamh ag an bhfear mbhocht. Maidin bhreagh samhraidh dá raibh Donnchadh ag caitheamh a phíopa go ciúin cneasta dho féin i gcúinne an tighe, seo isteach chuige a bhean agus thosnuig si 'ghá
    AT0750A: The Wishes
    Diarmuid Ó Séaghdha