Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chuir sé as seilbh iad. Annsan chuir sé a chairde fheín ina n-ionad. Do tóg sé scoil i gCill Urlaighe san blian 1837. Lá amháin chuaidh sé ag fiadach agus do marbuigead é. Ní raibh an scoil criocnuighthe nuair do marbhuigheadh é, agus b'é a mháthair a críochnuigh í. B'é sin an cead scoil a tógadh san ceanntar seo. Annsan taínig tigearna eile agus bhí sé ibhfadh nios deine ar na daoine ná mar a bhí Mach Murchadha. Chuir sé fear bocht as a seilb agus bhí ceathrar deág mar clann aige. Annsan dhóig sé na troscáin go léir agus an leaba beag déanta de admad a bhí ann igcoir an leinb bhig. Nuair a connaich duine des na póilíní é seo do bhí truag cómh-mór san aige don duine bocht gur cuir sé síos a rothalachán agus bhain sé a chulaith eadaig de agus d'fhág sé na poiliní ar fad.
  2. Bhí an tigearna seo ina comhnaidhe inGleann Beithe darb ainm Captaoin Wynne. Do chuir sé na daoine bochta go léir as a gcuid seilbh mar níor fhéadadar an cios tróm a bhí ortha a dhíol. Ní raib aon t-slighe beatha ag na daoine sin mar tá Gleann Beithe an bocht agus ní ann ach carraigeacha agus sléibthe. Ní raibh aon tighthe ag na daoine sin an uair sin ach botháin beaga. Bhí Wynne cómh-dian san ar na daoine gur dhogadh sé gach bothán a bhí ann san bliain
    Seán Ó Síothcháin
    Nora Uí Síothcháin