Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an fhiíocht cuige. Comh maith do dhein agus níorbh fhada go raibh miogal air níos fuide ná abhí ar phucán gabhar riamh. Cheap sé annsan gur mithid dó tosnú ag cumadh filidheachta. Chonnaic sé cailín deas darbh ainm dí Cait Ní Shuilleabhaín. Dhein sé dan de shaghas eigint 'na taobh. Chuaidh sé timcheall á leigheamh do gach aoine agus á ghríosadh ar filideacht do chumadh. Níor éist na daoine leis amhthach mar bhí fios acu go raibh sé roinnt beag simplidhe ann feín. Tá Fionán 'na bheathaidh fós. Níl aon slighe beatha aige ach uaireannta nuair a thagann an fonn air téigeann sé amach ag iasgaireacht leis na h-iasgairí uaireannta.
    Bé Seán Ó Donncadha a bhailig an t-eolas seo ó'n a atar féin Gearóid Ó Donncadha
  2. Do rugadh Domnall Ó Néill in Oilean Dairbre dachad bliadhan ó shoin agus tá sé beo fós. Do scriobh sé ana-cuid filidheachta i gcóir an "Kerryman" mar gheall ar na cluichí a bhíodh dá n-imirt. Do chum sé a lán amhrán leis mar gheall ar an áit.
    Seán Ó Donncadha
    Gearóid Ó Donncadha
    Fireann
  3. Do rugadh Domhnall i gCéim(?) an Gabhann. Fear ana cliste do beadh é agus muinnteor do beadh é leis, agus do bhíodh sé ag muineadh ins na scoileanna scairte. Scriobh sa filideacta i dtaobh a comharsan agus i dtaobh an áit ina comhnuig