Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ná muinteaireacht. Bhí sé ag muineadh annso iCathair Saidbhín agus in Othar-Mong. Fear ábalta do beadh é, bhí léigheamh is scríobhadh go maith aige.
    Bhí beirt fhear amuich i Snaidhm. Prosenstúnaig do beadh iad agus bhí siad an-mhór leis an sagart Poráiste abhí ann. Lá amháin chuaidh an triúr aca isteach go tig osta igcóir deinnéir. An Aoine a bhí ann, agus bhí feol ag mo bheirt. Thainig Tomás isteach agus teastuig ón sagart spórt a bheith aige le Tomás agus labair sé mar seo leis: "Cad a measann tú mar geall ortha seo a Thomás D'fhreagair Tomás é
    Is bréagach iad Peadar agus Pól
    Is bréagach Muire Óigh 'gus a Mac
    Is bréagach é Pápa na Róimhe
    Má's ag Bland is ag Stokes atá an ceart"
  2. Fear 'seadh é seo atá ina' chomhnuidhe i nDún Géagaín inaice le Baile na Sgeilge. Bhí roinnt mait eolais aige idtaobh filí móra Shasana agus bhíodh sé igcomhnaí ag bailiú pictuirí díobh. Thóg sé fé ndeara pé sgéal go' mbíodh feasóga ortha go léir beagnach agus cheap sé dá leighfeadh sé le na fheasoig féin gan cur isteach ná amach uirthí go dtiocfadh
    Mícheál Ó Braonáin
    Eibhlín Nic Gearailt