Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leo shíos. Do bheannuigh an file é feín ar dtuís agus níol fhios agam an t-amrán nó an paidir a bhí aige ach dubhairt sé leis na frainncig an áit d'fágaint agus bhí sé ag cantain agus iad a imteacht an doras. " Amac libh, Amach libh a ainmidhthe gránda agus píosa de slata ina lámh aige.
  2. Seán Ó Spealán
    Bhí file ina comnuidhe igCraobhín igCathair Saidhbhín. Seán Ó Spealán dobh ainm agus ba sloinne dó. File mhaith do b'ead é súid leis. Do scriobh sé a lán filíochta. Seo é phiosa den fhiliocht do cúmh sé:-
    " Éist liom go foill mo Muirín óg,
    Mo sgéal do cloiscint go fíor,
    Tá daoine arád le cois na sraíd,
    Tá mise i ngrádh l súid.

Do bhí bhean ina comhnuidhe i gCraoibhín an uair sin agus do bhí alán frainncig sa tig aici. Gach oidhche do thaghad na frainncig isteach san leabhaid agus bhidís ag iththe an eadhaig. Fuar sí alán cat ach ní raibh aon maiteas ionnta cun iad a dhíbirt amach as an tig. Taghadh na fir isteach gach oidhche agus bhidís ag guidhe cun na frainncig do díbhirt. Ní raibh aon mhaitheas ann is in olcas a bhí sé ag dul. Thánaig an file isteach oidhche amháin agus dubhairt sé go raibh slighe amháin aige cun na frainncig do dhíbirt, sé sin amhráin a cantain gach oidhche taréis dul a codhladh agus gach maidhin taréis eirighe. Seo é píosa an t-amrán do chan sí gach oidhche.
    Tadhg Ó Cathasaigh
    Faiche an Aonaigh, Co. Chiarraí