Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thar n-ais cun an bhuird aírís cun a thuille do thógaint. Tá abairt ag cuid des na daoine annso fós "Tá tú comh h-olc le Jimmy Braonáin" a deireann siad nuair a chíd aoine agus goile mór aige.
  2. Bhíodh bean ann "Nell Tobac" a ghlaodhtaí uirrthí mar bhíodh duidín na béal aici igcomhnaidhe. Ní tobac a bhíodh dá ól aici sa Phíopa inaon chor ach salachar tae. Bhíodh caintín aici igcomhnaidhe agus nuair a theígeadh sí isteach idtig bhailigheadh sí Pé salachar a bheadh fágta i bpota an tae, agus chuireadh sí isteach sa chaintín é.
  3. Ba ón Chlár do san. Ní bhíodh sé timhcheall igcomhnaidhe in aon chor ach uair sa bhliain a thagadh sé agus d'fhánadh sé timcheall na h-aíte ar feadh cúpla seachtmain. Ar chapall a thagadh sé. Bhíodh fáilte mór roimis mar fear an-mhacánta do beadh é agus bhíodh an-chuid sgéalta dá innsint aige timcheall na teine gach oidhche.
      1. daoine de réir aicme
    Mícheál Ó Murchadha