Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

agus cuireadar fúta in aít éigint eile. Tá fotharacha an tighe sin le feisgint ann fós.

Tá lios mór timcheall le dhá mhíle slighe ó Cathair Saidhbhín i bpáirc Uí Mhurchadha i gCéim a' Ghabha. Tá sé dhá uair níos mó ná Cathair Geal. Tá fallaí móra timcheall air. Deirtear go raibh fear ag obair inaice an leasa lá - ag treabadh nó ag riastaíl, thóg sé fé ndeara an chloch mhór seo sa talamh. Ghlaoidh sé ar chuid des na comharsain ag thógadar aníos an chloch. Bhí bosca fuiti agus istig ann bhí seacht gcinn de seodaibh breághta. Roinneadar eadearra féin iad agus ní raibh easba airgid ortha nó ar a muinntir ó shoin.

Tá lios thuas i gCaorthain agus tá sé cuibhdheasach doimhin sa lár. Tá saghas claidhe deánta de clocha thíos ar a bfaobhar. Is ann a cuirtí na leanbaí nác mbíodh baiste fadó. Tá pasáiste le h-ais an leasa agus dubairt na sean-daoine fado go raibh sé ag imteacht síos go dtí an taobh thall
    Tadhg Ó Cathasaigh
    Faiche an Aonaigh, Co. Chiarraí