Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tuaidh de Thraiglí glaodtar "Tobar na Molt" air. Bhí sagart ag rádh Aifrinn ann fadó agus do ghluais na namhaid ina-dhiaidh dubairt an sagairt leis na daoine gan aon eagla a beith orta. Le comhachth dé deirig trí molt anios ar an tobar bhí cú fola ag na brathadóirí agis d'imtig an cú indhiaidh na molt. Nior fhéadh na brathadoírí an sagairt d'fhagháil ann san agus d'eirig leis an sagairt agus leis na daoine ealódh uatha.
  2. Breis agus céad bliain ó shoin nuair do bhí na pein-dlighthe i bhfeidhm annso in Éirinn bhí saoghal dian cruaidh ag na Caitilicig go mór mór Caitilicig de shliocht na bhfíor nGaefheal. Níor fhéad na sagairt Aifreann do leigheamh din pobal ar eagla a gchrocta. Bhíodh céad púnt ar cheann gach sagairt i rith na h-aimsire sin agus dá bhrígh sin bhí ar na cleirig a bheith an-cuarmach i dhtaobh a n-áit gcomhnaithe.
    Deirtear go mbíód sagart ibhfolach amuigh i mBaile na Sgealg agus go
    1. am