Scoil: An Clochar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 13542)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí

Ní théigheadh na buachaillí amach san mbrídeáig in aon cór fadó.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    daoine ní cheart an Brídeóg do leigint gan rud éigin de thabhairt do's na daoine gur leó í.

Tá "lá cros na bliadhna" ann ach ní fios d'aoinne cad é an lá é.

Tá "Lá Cros na Bliadhna" ann ach ní fios d'aoinne cad é an lá é. Deireann cuid de's na sean-daoine gurb'é an ceathramhadh lá i ndiaidh na Nodhlag é, sé deireann a thuille dhíobh, gur ar an Dardaoin a thuiteann sé acht nách fios cad é an am de'n bhliadhain, go dtuiteann an Dardaoin sin. Tá a rian air, ní dheineadh na mná fadó a gcuid olann do dhathú ná do chárdáil Dardaoin ná aon lámh in aon chor a bheith in obair de'n tsórd san aca, ar eagla an chinneamhaint. Sé an brígh atá le "Lá Cros na Bliana" ná an lá go dtuiteann a chros nó a thrioblóid ar dhuine ar chuis éigin.
  3. (gan teideal)

Dá mbeadh seanduine amuigh, agus dá séideadh gála beag gaoithe chromdafh sé síos agus stracfadh sé sop féir ón dtalamh...

Dá mbeadh sean-duine amuigh, agus dá séideadh gála beag gaoithe chromfadh sé síos agus stracfadh sé sop féír ó'n dtalamh agus leagfadh sé leis an ngaoith é, in a ionad féinig. Sean nós iseadh é sin agus de réir mar chloisim is fíor-shuarach na daoine a chleacht é.
  4. (gan teideal)

Deireann na sean daoine nach féidir leis na púcaí aon nidh do dhéanamh gan duine beó do bheith ina dteannta.

Deireann na sean daoine nách féidir leis na púcaí aon nidh do dhéanamh gan duine beó do bheith i-n a dteannta. Bhíodh duine beó annso is annsúd in aoinfheacht leó. Ceann des na daoine seo ab 'eadh "Seán na bPúcaí" i bparoíste na Dromada: Dath an phúca a bhí air seo, fé mar a deirtear, dath cíoramh, gan deallramh fir ná buachalla air.