Scoil: An Clochar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 13542)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An tSr. M. de Lourdes Stac

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ins na Garrdha Ladhna i bparóiste na Dromaide agus chuaidh bó seacht mbliadhna leis i dtreabh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    an chorcáin leí. D’ith gach duine a bhí istigh píosa de’n fheóil seo. Acht aoinne amhain a bhí sa chnoc. Deirtear go raibh dath na raithnighe ar gach duine a d’ith an fheóil , agus ar a shliocht in a dhiaidh, acht ná raibh rath ná rath ar an nduine a bhí sa chnoc, ná ar aoinne a thaíng ina dhiaidh.

Ní raibh aon buicéad le fághail fadó, acht an canna.

Ní raibh aon buicéad le fághail fadó, acht an canna. Árus déanta d’adhmaidh ab ‘ eadh an canna a bhí go leathan ar a bhonn agus cumhang ar a bhárr. Aon lámh amhain ar nós lámh drollaighe. Ar a cheannaibh a bheireadh na daoine canna uisge nó canna bainne, nó pé nidh eile a bhíodh istigh ann.
        1. foirgnimh
    2. táirgí

Ní díoltaí aon bulán fadó, agus mharbhuigheadh na feirmeóirí….

Ní díoltaí aon bulán fadó, agus mharbhuigheadh na feirmeóirí gach gamhain baineam, nuair a bhíodh lá aoise aca. Annsan nuair ná bhíodh an gamhain ann. Cuireadh na mná tighe muga maothail ag trial ar gach duine gur mhaith leó. Annsan chuireadh an duine a geibheadh an maothail ubh nó gráinne salann isteach sa mhuga. Tugtaí píosa den ghamhain i dteannta an maothail do dhaoine leis