Scoil: An Clochar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 13542)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An tSr. M. de Lourdes Stac

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ach is amhlaidh mar tá an sgeal, do sheasochainn ar mo cheann dá mba dóig liom go mbainfeadh sé an tinneas díom."
    Chuaidh Taidhg ar a ghlúnaibh i lár an úrlair. Do sheas an fear eile os a cionn. Dá mb'é an sagart a bheadh ann ba dhíthceall dó bheith leath chomh-cráibhtheach, ná chómh beannuighthe, ná chómh mór dáíríribh, mar dheadh, agus bhí Donnchadh. Thosnuigh an phaidir seo -
    "Tinneas fiaicle agus an diabhach ar intinn
    Agus nár fhágaidh an phian san an fiacail choidhche."
    Airiú, a mhuiricín! léim Tadhg as a chorp agus thug séap fé'n dtlú, ach ambasa bhí an cleasaidhe bailighthe leis, agus ba mhaith an bhail air go raibh. B'fhada 'na dhiaidh sin gur chuir sé a chos thar tairsing i dtig Thaidhg airís.
  2. Bhí cat ann fadó, agus ba bheo-bhocht dealbh an créatúir é. Ní raibh sa tsaol aige acht trí leath-pinginní, ach chuir sé crích mhaith ortha. Thug sé an chéad leath-phingne ar dhearmhad bean 'a tighe, sé sin, go bhrághfad bean a' tighe bainne fé n-a bhrághaid, an dara leath-phinginn ar radarc san oidhche, agus treas leath-phinghinn ar leabaidh, deas, chluthar i gcomhnuidhe.
    Nach maith ar chrích a chuir sé ortha, agus nách aige a bhí an chiall! Tá na nidhte sin aige riamh ó shoin.
      1. filíocht