Scoil: Cnuicíní (uimhir rolla 13123)

An Garrán Iarthach, Co. Chiarraí
Mrs J. Booth

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    curtha ann. Tá cúpla cillín nó ceallúnach ins an bparóiste, áiteanna in a mbíonn na leanbaí óga a gheibheann bás gan báistighthe curtha fadó. Tá cúpla tuambaí ins an reilg sin. Tá sean fhothrach annso agus annsúd in a cuirtí na sean daoine fadó go mór mór aimsear an Gorta
    Do fuaras an sgéul seo ó mo athair
  2. Ní caitheadh ná daoine ins an t-sean aimsir aon bróg go dtí go mbíodh na fir agus na mná suas le fiche bhliadain d'áois.
    Is annamh a cáithidís bróga an uair sin féin. Bhí na daóine ana fiolláin ins an t-am sin. Do mhairidhís go mbeidís suas lé céad bliadhain. Tá na daoine idir óg agus críona ag caitheamh bróg anois.
    Caitheann na daóine bróga ar curamh na gcós, cun na cósa do cosaint ó'n na mboithribh agus ó'n bhfuacht. Ní sheasuigheadh siad gan bróg do caitheamh anóis mar is dócha, nilíd cómh laidir is mar a bhídís.