Scoil: Waterville (C.) (uimhir rolla 16015)

An Coireán, Co. Chiarraí
Helen O' Sullivan

1. Pádraig Naomhtha agus an Scadán
    Nuair a bhí Pádraig ag taisteal Éireann fuair sé chuireadh tráth amháin ag dul go tigh Páganaigh.
    Chuaidh sé agus fuair sé go raibh fleadh mhaith ullamh roimhe.
    Ach fealltóir a bhí insan Pháganach agus bhí nimh curtha aige thríd an mbiadh le súil Pádraig a mharbhadh. Bhí cailín aimsire ag an Pháganach agus is Críostaidhe a bhí innti agus ba mhór an meas a bhí aici ar Phádraig. Ba h-é an chéad rud a leagadh síos ag Pádraig scadán maith reamhar, agus nuair a bhí an cailín aimsire d’a fhagháil síos aige dubhairt sí: “Maise, mo sheacht grádh an scadán nár gabhadh ariamh le na ghoile.”
    Thug Pádraig chuige an focal a thuit ó’n chailín, agus d’éirigh sé agus gan caitheamh bídh nó díghe dhó, theit sé ó’n tigh.
        1. naoimh