Scoil: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Chiarraí
Máire E. Bean Uí Sheaghdha

1. Pósadh
    San Inid a phósann na daoíne timcheall na h-aite seo. Tugtar an Inid ar an aimsir ó Lá Nodhlag na mBan go dtí Céadaoín an Luaithridh. Le línn na h-aimsire sin iseadh deintear na cleamhnais.
    Máirt na h-Inide an lá deireannach chum pósadh roimh an Carrghaos. Deirtear nách ceart pósadh ins gCarrghaos agus go bhfuil sé ana-rathmhar agus deirtear leis go bhfuil sé mí-rathmhar pósadh ar an Aoine nó ar an lúan.
    Caitheann na daoíne a bhíonn ag pósadh anois airgead a thabhairt i gcóir an spré. Fadó stoch a thugaidís i gcóir an spré agus úaireannta ní thugaidís aon spré mar do bhíodh airgead go leór acha. Ní cuimhin le na daoíne atá ann anoís pósadh do bheith ar siubhal sa tig in aon chor acht is cuimhin le na sean-daoíne é. Tá sé sin súas le nochad h-ocht mbliadhain ó shoin. .
    Do thagadh an sagart go dtí an tigh chun íad a phósadh, acht anois is amhlaidh a théigheann siad go dtí an séipéal. Maidin lae an phósadh théigheann an fear go tigh an cailín agus bíonn feasta mór aca. Annsan téigheann siad go dtí an sagart agus pósann sé íad. Núair a bhíonn siad ag dul go dtí an séipéal bíonn gluaisteán an cailín i na dhiaidh.
    Nauir a bhíonn siad pósta téigheann
      1. filíocht