Scoil: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Chiarraí
Máire E. Bean Uí Sheaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mná é do théighidís o thigh go tig ag sníomh an lín agus do bhídís ag sníomh go dtí an dá úair-deagh nó uaireanta go dtí glaodh an choiligh. Do bhíodh triúr nó ceathrar ag sníomh le na chéile agus do bhídís ag cainnt le na chéile chun an oidhche a chaitheamh. Núair a bhíodh sé snidte aca do dheinidís staimpí dóibh féin.

Gobhnait Ní Shéaghdha
    Doirenéadain
    Máistir Gaoithe
  2. Lucht Siubhail
    Fadó do bhíodh mórán lucht siubhail ag gabhail tímcheall na h-áite seo fadó acht tá dream beag ann anois leis. Do réir mar a n-aithnígheann siad an áit bíonn siad ag teacht níos minicí agus aithnígheann siad na daoíne go mbíonn an fáilte rómpa acha agus is ins na tighe seo is mó a chuireann siad fútha ann. Do bhíodh níos mó sgéalta breaghtha ag na daoíne a bhí ann fadó acht mar sin féin tá cuid mhaith acha anois leis.
    Do bhí fear mór láidir agus do bhí sé ana glan do bhíodh sé ag gábhail tímcheall na h-áite seo cúpla bliain ó shoin. Díarmuidín Máighistir a thugadh na daoíne air. Do bhíodh mála mór agus é lán de sheana ghleas capaill agus de sheana bhuicéidí air a dhrom aige chun pianós a chur air féin. Do thugadh na daoíne scannradh go minic do agus do bhí sé ana símplidhe tamall sar a fúair sé bás.
      1. daoine de réir aicme
    Gobnait Ní Shéaghdha