Scoil: Cill Mac Ciarainn (uimhir rolla 13796)

Cill Mhic Iarainn Thoir, Co. Chiarraí
Seán Ó Cathasaigh

1. Prátaí do chur:
    Cheithre slighthe le céachta:
    1. Treabhadh réidh.
    Treabhadh leath réidh. Annsan na h-iomairí do réidiú, cúig fóid iomaire, dhá cheann clais, síol do sháthadh. Aoileach do leathadh agus na claiseacha d’árdú le rámhainn.
    2. Treabhadh agus ath threabhadh;
    Treabhadh na Samhna: Treabhadh treasna agus fuirseadh i Mí na Feabhra.
    Iomairí leagadh amach. Síol agus aoileach do leathadh agus na claiseacha d’árdú.
    3. Driollaí:
    An pháirc do threabhadh agus d’fhuirseadh. Annsan dul síos agus teacht aníos le fód ar gach taoibh. An síol do leathadh sa chlais an t-aoileach do leathadh agus an cré d’iompód isteach le céachta.
    4. Iomairí ar an bán:
    Fód i lár páirce, fód ar an dtaoibh eile. An iomaire do threabhadh agus an chlais d’fágaint. Aoileach is síol do leathadh. Claiseacha do bhogadh le céachta gan clár .
    Na claseacha d’árdú:
    Le rámhainn trí slighthe.
    1. Más páirc tar éis cabáiste nó turnaipí é, é scoilteadh agus lár an iomaire d’fhágaint do’n chlais. Annson mar iomairí ar an mbán.
    2. Ath Romhar:
    Teacht ar bharr an iomaire agus gearradh oscailt. Leabadh scioltán do dheunamh san ngearradh le h-aoileach agus barr nó scraithín ón mbarr. Annsan an gearradh a dhúnadh.
    3. As an nua:
    4½ tr. Iomaire agus troigh do’n chlais. Claiseacha do árdú - an scraith d’iompódh isteach, síol agus aoileach a leathadh. Agus annsan na claiseacha d’árdú.