Scoil: Cill Mac Ciarainn (uimhir rolla 13796)

Cill Mhic Iarainn Thoir, Co. Chiarraí
Seán Ó Cathasaigh

1. (gan teideal)

Bhí fear ag déanamh cleamhnais dá inghin. Nuair a chuaigh chun an talamh d'fheiscint dubhairt sé dá mhac an capall do chur agus í cheangal leis an bhfeóchadán agus leigint di inbhear ar an neanntóig...

Murt Ua Muircheartaigh 12¼ bl. Cill Mac Ciarainn a athair Murt 50 bl.
    Bhí fear ag déanamh cleamhnais dá inghin. Nuair a chuaidh chun an talamh d’feiscint dubhairt sé dá mhac an capall do chur agus í cheangal leis an bhfeóchadán agus leigint di inbhear ar an neantóig. “Níl a leithéid ann” ars’ an mac. “Muna bhfuil cuir fé’n dtrucaill arís í go mbeimíd ag imtheacht abhaile. Ní linn an talamh so mar tá sé ró bhocht.”
    Murt Ua Muircheartaigh
    12
    50
  2. (gan teideal)

Bhí fear i gCathair Saidhbhín cúrsa agus bhí ana dhúil aige in uisce beatha agus bhíodh an sagart go minic á rádh leis an tól thabhairt suas...

Máire Uí Chúrnáin 12 bl. Dómhnall Ua Cúrnáin Málainn
    Bhí fear i gCathair Saidhbhín cúrsa agus bhí ana dhúil aige in uisce beatha agus bhíodh an sagart go minic a rádh leis an t-ól thabhairt suas. Bhí an fear san ag obair ag an sagart lá agus nuair a bhí an sagart á ndíol tráthnóna do tharraing sé buideál mór lán d’uisce beatha chuige agus líon gloine de chun an fhir is dubhairt “Caith siar an gloine seo cé gur minic mé a rádh leat gur tairrnghe id’ chómhrainn gach gloine aca ólann tú.”
    Do chaith an fear siar é agus dubhairt sé “Mhuis’ a Athair comáin tairrnghe eile im’ chómhrainn ós rud é go bhfuil an casúr id’ dhoirn agat.”
  3. (gan teideal)

Bhí fear cnag aosta cúrsa agus bhuail néal é go bpósfadh sé bean a bhí ar an taoibh de'n pharóiste...

Bhí fear cnag aosta ann cúrsa agus bhuail néal é go bpósfadh sé bean a bhí ar an taoibh eile de’n pharóiste. Do phós sé í agus nuair a thug leis abhaile is amhl’ bhí sí bacach. “Cad a bhí ort agus an máirtíneach sin a phósadh,” arsa duine des na comharsanaibh leis. “Is baoghalach ná déanfadh sí mo ghnó” arsa an fear. “Ní chun rás a theastuigheann sí uaim.”