Scoil: Cill Mac Ciarainn (uimhir rolla 13796)

Cill Mhic Iarainn Thoir, Co. Chiarraí
Seán Ó Cathasaigh

1. Dómhnaill Ua Cúrnáin Málainn
    Tadhg na (Stiall) Striall
    Tháinig Sasanach agus do chuir sé na daoine as a gcuid talmhan i lár paróiste na Priaireachta is thug sé na céadta ba leis ‘na ionad. Dhein sé “ranch” ceart don áit acht tháinig muinntir na paróiste go léir oidhche is mharbhuigheadar gach aon bhó riamh bhí ge Fuller an Sasanach is ní raibh crúb leis sa pharóiste maidin lar na mháireach. An ceann do bhí ar muinntir na Priaireachta ná Dómhnall Muiris Ó Connaill acht ó obair an oidhche sin do tugadh mar leas ainm air “Tadhg na Stiall” (fear mór troda le bataíbh droighne de breadh Tadhg). Deineadh bhéarsa ar Domhnall, pé sgéal é. Seo cuid de.
    A bhfeicfeadh sibh Tadhg na Striall
    ‘S é ag gabháilt tré Shliabh an Imlig