Scoil: Cill Mac Ciarainn (uimhir rolla 13796)

Cill Mhic Iarainn Thoir, Co. Chiarraí
Seán Ó Cathasaigh

Bhí duine bhocht ann darab ainm Pádraig Ua Dálaigh.

Mar a tháinig roimis
    Bhí fear agus a mhac ag ithe ag an mbórd lá a’s bhí pláta feóla ag an mbuachaill a’s ní raibh acht salann agus bainne ag an athair. Blaiseadh do’n fheóil ní thabharfad sé dá athair agus i gcionn tamaill bhí breis ithte aige agus tháinig atadh air a’s bhí i gcruad chás acht ní raibh puinn truagha ag an athair do agus d’fhág sé i bpéin é go ceann i bhfad mar gheall ar an spriúnlaitheacht do dhein sé. Sé bhí le deunamh ag an mbuachaill ná téad d’fhághailt agus é chasash timcheall ar a bholg sar a bpléasgfadh sé. Do ghlac an t-athair truagh dho sa deire agus adubhairt “prioc an chnámh a dhroic mhic” mar nuair a bheadh san dá dheunamh is gan rian feola ann thagfadh ocras air agus thráthfad an bolg.
    1. táirgí
    Brighid Bean Uí Dhálaigh