Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

Bhíodar ag troid ins gách tig nar ndeagaid siad.
    Bhí cuid maith de'n na tionóntaidhibh churtha isteach i bhpríosún roimh bheith ag troid ach do scaoileadh iad arís an lá chéadhna
    Bhí bean in a chómhnuidhe i Baile-na-Cille darabh ainm Máire Ní Clubháin. Do bhí deichneabhar dé clann aicí..
    Do tháinig na báillí agus do chuireadh amach iad agus do chuireadar an tig tré theine.
    N í raibh aon tig aca annsan i féin agus na páistí, ach bhí chró muc i cheann dé na páircheanna agus do chuadar isteach ann.
    Bhíodar in a gcómhnuidhe ins an dtig sin ar feadh chupla seachmhaine agus do tháinig na báillí arís.
    Bhíodar ag chur na glaise ar an ndoras agus do thóg an bean leath rámhán a bhí aige agus do thuit sé in a cheann é, agus amach an doras léis agus do (rith) sé suas an chnoch Baile na Cille, do rith póilíní in a ndiaidh, ach bhí sí ró-thapaidh dóibh.
    Bhí duine éile dé na póilíní darabh ainm Pádraig Mách Lochlainn agus aon oidhche amháin bhí an báisteach ag tuitim na clogarnaig agus bhíodar suas i gCúm a Sathairn agus bhíodar chun dhul treasna an locha i gCúm a
        1. infreastruchtúr poiblí
    Eibhlín Ní Súilleabháin