Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    deich sgillinge eathorta sgaoiltear é i leath. Annsan deireann aon fear leis an fear eile 'Troim do lámh' agus deineann siad dhá leath de an deifriocht agus bhíonn an margadh déanta. Chuireann siad píosa éadaig in a mbhíonn dath ar, ar earbhall gach bó nó laogh nó gach saghas ainmhidhe eile, agus marcáltar na muca le píosa greise trucailleach nó le píosa cailce.
    Bhíonn aonach mór i gCill-Orglain i mí Lúghnasa agus glaodhtar Aonach a Phuic air. Leanann sé ar fead trí lá, lá bailighthe, lá mór agus lá scaipithe.
    Tagann tincéirí ó gach áird na Mumhan ann agus bíonn botháin agus campaí agus trucail acu in n-aice na sráide agus iad díol agus ag ceannach.
    Bhíonn sluagh mór daoine ann idir óg agus aosta agus bhíonn gach aoinne ar a gnó féin ar maidin an aonaig. Bhíonn capaill agus asail, gabhair, ba, caoire, muca, crán muice, banbhaí, ba bainne agus ba seasga (seaschuighthe) ann.
    Bhíonn aonach na n-iniún ann gach blian i gCill-Orglain ar an octmadh lá deug de Mí an Samhna. Bíonn a lán daoine ann agus bhíonn a lán iniún acu i mboscaíbh agus i
        1. trádáil
    Labhaoise Ní Phóil