Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus an sagart parroiste Father Quilter go dtí an tEasbog agus fear éile í gCill-Airne darabh ainm Goodwin. Dubhairt an fear go bhfaghfadh siadh luigheadhú a ceithre fan gceud den cios ach dubhairt an tEasbog do diol ciosa bliana den seana cios agus blian don cios nua.
    Bí cuidh maith dé na daoine curtha istach i bpríosún mar biodhar ag troid leis an pileiríbh ach scaoileadh aris an lá céudna.
    Nuair a teigheadh na piléiribh go dtí na tighthe bíodh sgatha buachaillí agus cailíní ann rómpa agus nuair a an báille dhá cur an glaise ar an doras d'eirigh an spoirt go léir.
    Bí bean in a chomhnúidhe í mBaile na Cille agus cuireadh amach ar ar dtaobh an bóthair í.
    Bí batha mór in aiche an dorais agus do thogh sí an batha agus do caith sí í gcoinnibh an báille é.
    Thuith an báille na cnaip ar an úrlár agus d'imthigh an bhean mar girrfiadh agus na piléirí éile na diaidh ach nior thángadhar suas léi.
    Cun an dith sealbhuighthe d'feabsú
        1. infreastruchtúr poiblí