Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dearfhadh sé don mac óg raghaidh a'dfhiarr an eidhneán agus dearfadh sé sin go raghadh agus cuirfeadh an sprid deire leis.
    Thug an mac óg téad agus corrán chun an eidhneán do ghearra.
    Dimthig sé leis i lár na h-oidhche timcheall a h-aon a clog. Bhí an sprid ann ruimhis agus ní leogfadh sé dó an eidhnean do tabhairt leis. Do bheir sé uirthe agus do cuir sé isteach insan téad é agus ceangal sé go maith agus do bhuail sé ar a drom é agus do thug sé leis abhaile é.
    Chonnaic a athair ag teacht isteach leis an sprid agus do bhéich sé agus do liugh sé le sgannradh. Nior leigfheadh sé dhom an t'eidhneán do tabhairt liom ach tugas i féinig liom. Do ceangal sé leis na suidheacháin iad leis an dtéad agus geallaim-se dhuit ná deanfhadh sé aon codhladh san oidhche sin ach ag faire ar a sprid ach nuair a glaoidh an coileach d'imthig an sprid amach agus deabhadh uirthe.
    Dubhairt an feirmeóir. "Is fearr tusa ná an beirt eile go mór mór. Cuaid
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is