Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí

1. Sgeulta Grinn
    Ainm an Aithriseóra: Máire bean Uí Shíochtháin
    A Seoladh: Baile na Cille, Gleann Beithe.
    A Aois: 50 bl.
    Aon uair amháin tháinig fear ó Sasana cun a laetheanta Saoire do caitheamh i nGleann-Beithe, Fear foghlaéracta a b'eadh é.
    Gach lá théigheadh sé amach leis an ngunna agus leis an madra. An lá seo d'imthig sé go Gleann-Cárthaig.
    Ar an tráthnóna sar a dtháinig sé abhaile chuaidh sé isteach go h-Inse-Ruadh chun an sgríbhinn a bhí ar na gallánaibh a bhí ós chionn na ndaoine marbh do léigheamh.
    Do bhí cloigeann anáirde ar chloic istig ann. Bhí cloch mhór ann agus ceithre clocaí beaga anáirde uirthí. Tog sé an cloigeann na láimh.
    Nuair a bhí sé ag imteacht dhein sé dearmhad ar é do cur suas arís agus d'fhág sé an cloigeann ar an dtalamh. Tháinig sé abhaile agus
    Eibhlín Ní Shíoctháin
    Baile na Cille, Co. Chiarraí