Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí

1. Sgeulta Grinn
    Ainm an Aithriseóra: Muiris de Burca.
    A Seoladh: Drom, Gleann Beithe.
    A Aois: 52 bl.
    Fadó fuair bean bás in-aice le Cill-Orglain. Máthair scuaine leanbh do beadh i. Do bhí sí curtha le cupla mí nó mar sin.
    Bhí capall liath ag fear a'tighe agus do rith an capall gach lá mór tímpal na páirce ar feadh trí seachtmhaine agus bhí eagla mór ar muinntir an tighe.
    Cuaidh an fear go dtí an sagart parróiste agus d'innis sé an sgéul dó agus d'iarr sé ar an sagart an t-aifreann do léigheamh ar son a h-anama agus tháinig an sagart chun an tighe cúpla lá na dhiaid sin agus léig sé an t-aifreann.
    Dubhairt an sagart leis "Muna deineann an rud sa aon mhaith duit tar chúgham arís." Níor dhein agus do chuaidh an fear go dtí an sagart arís agus dubhairt an sagart leis dul go dtí an reilig agus an uaig
    Síle A. de Búrca
    An Drom, Co. Chiarraí