Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thig go tig agus téigheann siad go tighthibh na gcómhursan ag díol na rudaí san. Tagann siad abhaile arís cun na gcabán agus cuireann siad na capaill ag inbhear tar éis an laé.
    Uaireanta téigheann na fir go tig an óil agus bíonn ag troid is ag aighneas leis an mnáibh nuair a bhíonn siad ar meisge.
    Uaireanta eile cifeá na mná maith go leór. Lár na mháireach bíonn siad cómh muinteardha agus gur dóigh leat ná bheadh aon nidh eatortha arís. Bíonn capaill agus trucaill ghá dtarrac. Bíonn an-fháilte rómpa insan dtuaith, ach insan gcathair deireann na daoine go ngoidfeadh siad do shúile as do cheann.
    Gheibhidís lóisdín fadó san gcomharsanacht nuair ná raibh aon chabáin acu.
    Tagadh duine acu go tig éigin san gcomarsanacht ag lorg lóisdín agus gheibheadh sé é. Ansan bailigheadh siad go léir isteach ag troid agus nuair a thagadh síad arís ní bhfaigheadh siad lóisdín san dtig seo.
    Bíonn aonach mór i gCill Orglain gach bhliain agus glaodhthar "Aonach a Phuic air. Bíonn na tíncéirí go léir ag faire na laethe san, cúpla lá sar a dtagann sé.
      1. daoine de réir aicme
    Nóra Ní Ríoghbhardáin