Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sgillinge sa tseachtmhain, agus págh deas do beadh é sin an t-am san mar bhí gach rud an shaor. Thiocfaidís thar n-ais arís go dtí an ceud Earrach eile.
    Nuair a bhiodh seribhísí ag obair ag na feirmeóirí fadó, ní bhíodh acu cun an dinnéir ach, prátaí, bainne agus gi.
    Deinidís staimpí, sin saghas císte déanta le prátaibh.
    Seo mar a dheinidís é. Geibhidís píosa stáin - clúdach bosca cocó nó aon rud agus dheinidís é polladh le meanuithe nó le tairnge.
    Deinidís na puill go beag flúirseach. Geibhidís prátaí tirim plúire agus sgríbidís isteach i gcorcán, nó i gcilléar go glan iad. Cuiridís an meascaithe san isteach i bpíosa éadach agus d'fásgaidís an t-uisge as. Biodh sé na soladh ansan agus deinidís císte as. Bácáilidís i ngriodal é agus biodh sé go deas sláinteamhail acu. Uaireanta ní bhíodh sé ró geal, ach mar sin féin, bíodh sé go deas ithte le ím nuair a bhíodh sé te. Indiú deineann daoine staimpí níos deise mar bíonn plúr is uachtar acu cun cur leis na prátaí. Deineann daoine cístí insan bparróiste seo le prátaí. Beirbhigheann siad na prátaí agus meascann siad le plúr agus salann agus ím iad.
    Bácáileann siad é i gcíste. Bíonn sé go deas ach trom
    Nóra Ní Ríoghbhardáin