Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

1. Tá a lán leigheas ag na daoinibh agus siad so cúpla cheann díobh.
    An carraigín cun slaghdáin. Ar dtúis pioctar an carraigín agus glantar é agus cuirtear in-aice i sáspan uisge cun é do bheirbhiú. Nuair a bhíonn sé beirbhthe tógtar é agus sgagtar é agus chuirtear siúcra agus súghlach limóide agus úsáidtear é chun slaghdáin truim nó casactaig.
    An t-sheamróg cun slaghdáin. Ar dtúis gheibhtear an t-sheamróg agus glantar é agus chuirtear ar bogadh i in uisge fuar i. Annsan cuirtear in-aice na teine í cun í do bheirbhiú. Annsan tógtar amach as an sáspan i agus chuirtear siúcra agus súghlach limóide agus cúpla spiúnóg uisge beatha agus óltar é.
    An gáirleóg chun slaghdáin. Ar dtúis faightear an gáirleóg agus glantar é
      1. cleachtas an leighis