Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí

1. Sean - Cheardanna
    Ainm an aithriseora: Bean de Burcac.
    A seoladh: Baile na Cille, Gleann-Beithe.
    A aois: 53 bl.
    Bhíodh a lán ceárd annso fadó. Do dheinidís coinnle de géir na mbó i múnlaibh. Do leaghaidís an géir i gcorcán. Gheibhidís múnla annsan agus cuiridís snáithín isteach i lár an mhúnla. Cuiridís cipín treasna i mbéul a mhúnla agus chuiridis ar fód móna buighe é agus chaithidís an géir isteach sa mhúnla. D'fhágaidís annsan í ar feadh dá uair deúg a chluig. Tharraingidís amach as an bhfód annsan é. Bhogaidís leis an dtéine an múnla agus tharraingidís amach as an mhúnla an choinneal agus bhíodh an coinneal déanta annsan.
    NÍ fheadar conus a dheinidÍs gallúnach.
    Do dheinidís ciseáin as slataí. Do chuiridís sé cinn déug i ndóanna na seasamh i bhfuirm fáinne ar fód mór ar an dtalamh agus do dheinidís a lán eile diobh do thochairt tré na chéile.
    Do dheineadh na gaibhne ramhainí as iarainn n-a gceárdcain.
    Do dheinidís geataí as iarann agus as adhmad.
    Ní h-eól dom conus a dheinidís céactaí nó drollanna.
    Do dheinidís crochanna as buinn cairte agus do chuiridís puill ionnta agus' do chrochaidís iad as spíce ó'n seimné.
    Brighidh de Bhúrcach
    Baile na Cille Íochtarach, Co. Chiarraí