Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

1. Sgeulta Grinn
    Mílte blian ó shoin nuair a bhí cúig púnt ar ceann gach sagairt. Bhí sagart parróiste d'ár b'ainm An t-Athair Ó Corcoráin i nGleann-Beithe agus chuaid sé i bhfolach i sliabh i n-aice Cúm-a-tSathairn cun an t-Aifrinn do leigheamhann. Bhí sé i Lár an Aifrinn nuair do chonnaic sé na Sasanaigh ag teacht. Do chriochnuig sé go tapaidh é.
    Bhí capall ag an Sagart agus chuaidh sé ar dhrom an chapaill agus rug sé greim maith air. Thug an capall léim as an áit 'na raibh sé agus níor stad go dtáinig sé gp Baile-na-Cille dhá mhíle nó mar sin ó Cúm-a-Sathairn agus chuir an capall rian a chos ar chloic mhóir. Tá an rian san le feiscint anois. Bhí bróg óir le feiscint in-aice na cloiche sin. Do thóg Sean Ó Griobhtha an bhróg agus tá sé in-a thig aige.
    San áit 'nár léigheadh an sagart an t-Aifreann tá cloch mór líbheála le feiscint agus crann pailme na h-aice.
    Mícheál Ó Siochtháin
    Baile-na-Cille,