Scoil: Gleann Beithe (B.) (uimhir rolla 4762)

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Séamus Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fear na gcon leis an bhfear eile nárbh aon cat é ach an Diabhal. Annsan dubhairt sé leis an cat a thabhairt leis an chéad lá eile a bhéadh sé ag dul go dtí an sráid-bhaile agus go mbeadh sé féin agus a sgata con ag an áit chéadna agus go bhfiafróchadh sé dhe cad a bhí sa mhála aige. Dubhairt sé leis a rádh gur ceirthlíní snáth do'n bhfigheadóir a bhí aige. Ar maidin lá ar na mhárach dubhairt an fear leis gcat go raibh sé chun é a bhreith ar an sráid bhaile chun na bróga d'fhághail. Do chuir sé isteach i mála é agus d'imthigh sé leis. Do casadh an fear air agus an scata con aige agus d'fiafruig sé dhe cad a bhí sa mhála. Dubhairt an fear gur cúpla ceirthlíní snáth a bhí aige. Arsa an fear eile "Beidh a fhios agam sar i bhfad. Do thóg sé an mála d'oscail sé an córda agus amach leis an gcat. Ní túisce a bhí an cat amuigh ná as go bráth leis na coin na dhiaidh. Do rugadar ar an gcat mbocht agus nuair a bhí sé ag dul chun bháis dubhairt sé trí uaire. "Nách deas an pheidhre bróg é seo a chuiris á ndéanamh dom. Nuair a tháinig an fear abhaile an odhche sin bhí an cat beag na shuidhe i n-aice na
    AT2412C: (The Cat Asks for Boots)
    Donnchadh Buaman