Scoil: Gort Buidhe (uimhir rolla 14509)

An Gort Buí, Co. Chiarraí
Gilbert Mac Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Níl sa pharóíste seo anois acht táilliúir amháín. Comhnuigheann sé i gCúl-Mágh-Gort. An táilliúir ó foghladha ón bportach a tugtar air. Tá tigín beag deas compórdach aige i lár an phortaig agus níl de thalamh aige acht gáirdín beag timcheall an tighe. Oibrigheann sé sa bhaile agus ní théígheann sé ó th ig go tig in aon cor, bhíodh tailliúirí tuatha sa pharóiste seo fad ó agus théíghidí ó t hig go tig de réir mar a bhíodh gnó dhíobh.
    Ní chaitheann muinntear na tuatha cultacha d'éádach na h-áite de gnáth acht caitheann na fir báiníní agus fó-bhrístí de phláinnín a deineadh san muilleann imBéál-Átha-an-Mhálais. Deintear an éádach so ó ólann ós na sléíbhte - éadach, bán, righin, láidir. Ní chaitheann fear ó thuatha cóta-mór acht go h-annamh. Chídhfeá feirmeóír ag obair amuig ins an bpáirc lá fuar, fliuch gan cóta mór air. Ní ghádh dhó cóta mór a bheith air mar ní
    Dáthí Ó Leain
    Lios Leadhbáin, Co. Chiarraí