Scoil: Gort Buidhe (uimhir rolla 14509)

An Gort Buí, Co. Chiarraí
Gilbert Mac Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhíodh mórán daoine san paróiste seo nár chaith bróga riamh. Níor chaith buachaillí agus cailíní óga bróga go dtí go rabhadar ag dul fé lámha an Easbuig. Bhíodh na mná níos measa ná na fir. Ní chuireadh na mná a mbróga ortha, ó cheann ceann na seachtaine. Nuair a théighdís ar Aifreann Dia Domhnaig nó go dtí an baile mór lá aonaigh bhídís cosnochtaithe ag dul ann agus cosnochtaithe ag teacht abhaile. Níor mhaith leis na mnáibh a mbróga a bheith ar a gcosaibh. Bfearra leó a bheith cosnochtaithe ag obair timcheall an tighe. Bhí bean ag siubhal suas an séipéal Domhnach agus fuair sí barrathuisle agus thuit sí ar an úrlár. Ní raibh taithighe aice ar na brógaibh. Do shiubhaileadh na mná ins an drúcht ar maidin ag tabhairt na mbó abhaile cun á gcrúdh agus ní bhíodh fadharcáin ar a gcosaibh. Chaitheadh na mná slipéidí nuair a bhídís ag obair I gcró na mbó agus dfhághaidís na slipéidí sa chró inaice an dorais.
    Chaitheadh na mná lóipíní, bin íad
    Dómhnall Ó Cróinín