Scoil: Gort Buidhe (uimhir rolla 14509)

An Gort Buí, Co. Chiarraí
Gilbert Mac Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Coimeádtar a lán caora ag inbhéar sa sléíbhte sa samhradh acht cuirtear ar féaran ins an talamh íseal irith an geimhridh. Díoltar as an bféar ar luach éigin an colopa sé caoraig is eadh colopa. Faigheann na caoraig mórán aicíd go minic.
    a) LIATHRÓID OLNA = nuair a bhíonn an uan ag ól bainne ón a mháthair slogann sé síar olann in a bholg agus faigheann sé bás go tapaidh.
    b) GALAR MHEADHRÁÍN = The Staggers
    c) GALAR CAM = The Staggers
    d) COCAIDÍ = cowcaidí = Nuair a bhíonn an chaora ag ithe an fhéir fhada sa samhradh, téigheann rud éigin in a súilibh agus dallann í.
    e) CRITHIR FHOLA = aicid ins an bhfuil.
    f) FLÚC = itheann cuileóg Liver na caorach.

Dáithí Ó Leain
    Lios-Líath-Bhán,
    Lios-a-Phúca
  2. Cuirtear prátaí sa bhaile againn. Ní dheinimíd drilleanna in aon chor iomairí a bhíonn againn. Le ranna a deintear na h-iomairí. Cúig fóíd ar leithead a bhíonn in iomaire. Nuair a deintear na h-iomairí pacáltar íad le grafán cun íad do dhéanamh i leabaidh leibhéalta. Gearrann bean na SCIOLTÁÍN de ghnáth. Ba cheart aon shúil