Scoil: Gort Buidhe (uimhir rolla 14509)

An Gort Buí, Co. Chiarraí
Gilbert Mac Gearailt

1. Scéalta Grinn
    Fadó sa t-sean aimsear ag na “Stations” deantaoi tae cun breicfeasta an t-sagairt i gcorcán cré mar a deintear anois. Ach deantaoi an tae cun breicfeasta dohs na daoiní eile a bhíodh láithreach, i gcorcán mór iarrain. Ní thaithneodh an saghas tae sin le cuid acu agus tagtaoi tae na gcorcán air.
    Aon uair amháin bhí na “stations” adtig áirithe i bparóiste na tuatha. Bhí sean-duine ann agus chuaidh sé go dtí bean an tighe agus dubhairt sé léi ‘A Mháire a laoigh,” ná tabhair tae na gcorcán domhsa in aon chor mar ní réidtigheann sé liom. “Tá go maith a Dhairmad,” ars an bhean “fan go foílín go mbeidh an sagart ullamh agus tabharfad an tae chéadna a bhí aige duit”. D’fhán an sean-duine na shuidhe an scól in aice na téine. Chuaidh an bhean timeheall na cistineaeh agus do bhailig sí na billeoga agus garh an tríodar eile a fuair sí ar an mbord. Chuir sí sméaróid fé agus do bheirbh sí suas é go maith.
    Ghlaoidh sí ar Dhiarmad annsa agus léig sí an tae bréaigh te amach cúige.
    Siobhán Bean Mhic Gearailt