Scoil: Gort Buidhe (uimhir rolla 14509)

An Gort Buí, Co. Chiarraí
Gilbert Mac Gearailt

1. Tadhg Gabha
    Ta ceárdhcha in aice le Droichead na Giodaigh an la so, Conn Ó Géaráin an ainm atá ar an gabha a noibrigheann ann.
    Chomhnuigheadh gabha san áit ceadna caoga bliadhan ó shoin agus Pats a Dúna ab ainm do.
    Sin é an gabha a bhí in a aigne ag "Beirt Fhear" nuair a sgríobh sé an leabhairín Tadhg Gabha.
    D'oibrigheadh Pats a Dúna go cruaidh in a cheárdcha acht bhíod sé i gCillorglan gach lá aonaig agus gach lá margaidh ag lorg a chuid airgid ós na feirmeóiríb.
    Chaitheadh an ghabha dul isteach id tig an óil cun an airgid d'fágail ó an bhfeirmeóir agus gan aon dhabt bhíodh cúpla deoch aca sul a thagaidís amach.
    Is annamh a thaghadh an gabha abhaile tráthnóna lá aonaig nó lá margaidh gan bheith go súgach go leór nó bhfeidir ar meisge.
    Nuair a bhíodh sé diamhaoin sa bhaile do dheasadh se ar Droichead na Giodaighe ag cainnt le na chomharsanan agus íad go léir ag feachaint suas ar na cruacha dubha agus curranTuathail.
    Fear lachaighe abeadh Pats agus bhí meas mór ag na feirmeóiríb air.
    Úna Ní Léain