Scoil: Gort Buidhe (uimhir rolla 14509)

An Gort Buí, Co. Chiarraí
Gilbert Mac Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Bhí feirmeóir saidhbhir na chomhnaide in aice le droicgead na Geadaighe sa t-sean aimsear. Bhí a bhean ana - mhaith cun na daoinibh bochta a bhí na gcomhnaidhe timcheall na háite sin. Do thárla go raibh an geimhreadh gp han olc agus ní raibh mórán le nithe ag na daoinibh bochta. Thagaidís gach aon lá go dtí an Fjeirmeóra shaibhbhre agus gheibhidís coirce ó mhnaoi an fheirmeóra in gan Fhios dó.
    Ins an Earrach nuair a bhíodar ag chuir an síl sa talamh, chuaidh an feirmeóir go Cathair Corcaigh le'n a chuid ime agus bhí sé as baile ceithre lá nó mar sin.
    Bhí an aimsear go bréagh agus thosnuig bean an fheirmeóra ag scaipeadh an cgoirce acht ní raibh a dáthain coirce aice in aon chor mar bhí sé go léir tabhartha dos na daoinibh bochta.
    Bhí sgannradh airthi agus cad do dhein sí acht an lóchán a bailiughadh ins an sgioból agus é do chuir ins an talamh in ionad an choirce.
    Nuair a tháinig an feirmeóir abhaile ó Chorcaig bhí áthas air nuair a chonnaic sé
    Cill Lócháin, Co. Chiarraí