Scoil: Bunaneer (uimhir rolla 10242)

Bun Inbhir, Co. Chiarraí
Siobhán Ní Choncubhair

iad, innis an scéal na láthair agus cimil do lámh do bhonn an chrainn agus leighisfir an Rígh".
    Bhí ionghantas mór ar an nduine uasal nuair a chonnaic sé cos agus lámh ar a mnao féin, ingean an Rígh, ach d'innis sí sin do gach nídh dá ndúbhairt an Gráineóg léi.
    Nuair a bhí a clann a n-aois thóg sí léi iad mar a dubharthas léi. Nuair a chuaidh sí go tigh an Ríogh níor d'aithnigh an rígh í nuair a bhí sí cómh slán agus a bhí sí riamh. Bhí dochtúirí as gach uile áit in Éirinn ag freastal ar an Ríogh acht theip ortha aon mhaitheas a dhéanamh dó. Do shuidh an ingean síos in aice an Ríogh. D'innis sí an scéal ó thúis deireadh dá clainn a gcómhclos don ríogh. Annsan chimil sí a lámh do chois an ríogh agus thuit an crann.
    Níor bheag san mar cómh luath agus tháinig an chéad rae sholuis lá ar n-a mháireach chroc sé an tsean-chailleach agus thug sé a dhuthaigh dá inghín agus do'n duine uasal
    AT0706: The Maiden Without Hands
    Siobhán Bean Uí Chonchubhair