Scoil: Bunaneer (uimhir rolla 10242)

Bun Inbhir, Co. Chiarraí
Siobhán Ní Choncubhair

Ar an leathanach seo

1. Fadó do bhíodh trí béile achu sa ló, an breachfeast, an dínnéir, agus an súipéar. Deinidís obair cruaidh go minich roimh an chéad béile. Ní té a bhíodh achu san t-sean-aimsir mar ní raibh áon trácht ar té an úair sin. Dithidís arán agus bainne ramhair i gcóir an breichfeast. Do bhíodh an béile sin ar a deich a clog ar maidin. Do bhíodh prátaí agus iasg achu i gchóir an dinnéir, agus min-coirche i gcóir an súipéar. Do bhíodh pota beagh prátaí achu, agus ólfhaidís a ndóithin bláthach. Núair a bhíodh béile ar siúbhal cuirfhidís an bórd i naiche leis an racha i dtreó is go súidhfheadh gach duine na tímpal, mar ná raibh púinn cathaoireacha achu an úair sin. Bhíodh dhá saghas aráin achu arán bán agus arán búidhe. Bhíodh an t-arán búidhe ag na daoine bochta, agus an t-arán bán ag na daoine úaisle. Núair a bhíodh siad á déanamh, fúaireadh siad an min agus measgheann siad é le uisge teich agus roinnt bainne agus deineadh siad é bhácháilt ar an gridéal. Dheinidís ceithre cuid de núair a bhíodar á bhácáil. Ní bhíodh aón fheóil achu ach úaireanta, ach bhíodh íasg achu i gcómhnuidhe, is mar seo a bhfaigheadh na daoine ná raibh i n-aiche leis an fharrge an t-íasg thabharfhaidís olann ar an t-íasg. Áon úair a bhíodh feóil ghuirt a bhíodh achu mar marbhuidís na gamhna óga mart fheóil a tughtaí ar. Bhíodh a lán uibhe achu Domhnach Cáscha agus íosfhadh gach duine tímpal sé chínn achu an lá sin. Bhíodh a lán feóil agus uische beatha ag na daoine i gcóir an Nodhlagh agus