School: Bunaneer (roll number 10242)

Bun Inbhir, Co. Chiarraí
Siobhán Ní Choncubhair

1. Tar-éís Nodlag beag nó Nodlag na mBan a thosnuigheann aimsear na gcleamhnas; an Inid a tugtar air.. Is an Inid úrmhór na ndaoine sa t-seana shaoghal, is minic ná bhíodh aithne ag an mbuachaill ná ag an gcailín ar a chéíle roimhe lá an pósta mar is minic gur ag an aonach i bfad ó bhaile a dheunfaidhe an cleamhnas. Nuair fhágadh an cailín tig a hathar bheadh uirthe spré a bheith aichi a bheag nó a mhór do réír meas nó méíd an ghábáltais a bheadh ag a céíle.
    Deirtear nach ceart pósadh Dia Luain ná Dia hAoine ná i Mí na Bealtaine ná bFóghmhair mar deir an sean-Fhocail "An punann ceangaltar sa bFóghmhair scaoiltear san Earrach é."
      1. filíocht
    Dómhnall Ua Céitig